Nederlanders willen geen slimme meters. Dat is de conclusie van het televisie programma Kassa. Het programma deed een onderzoek naar de slimme meters omdat we de komende jaren allemaal moeten kiezen. Wel of geen slimme meter in de meterkast. Begin dit jaar zijn netwerkbeheerders begonnen met het installeren van deze slimme energiemeters. De meters die zelf de standen doorgeeft voor gas en elektriciteit. Het programma deed een oproep en kreeg veel reacties en vragen. Netbeheerders Enexis en Alliander laten weten dat 10% van de consumenten weigert om een slimme meter te laten plaatsen. Het gaat hierbij om voorlopige cijfers. Misschien dat dit percentage gaat dalen in het verdere verloop van de uitrol van deze slimme energiemeters.
Slimme energiemeter voor iedereen een slimme keus?
Het programma van Vara Kassa op 21 februari 2015 stond in het teken van deze slimme energiemeter. Want we moeten de komende jaren allemaal kiezen. De eis van Europa is dat in 2020 ongeveer 80% van de huishoudens een slimme energiemeter heeft. En daarmee inzicht krijgt in het eigen energieverbruik. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal. In het programma wordt veel aandacht besteed aan het privacy verhaal rondom de slimmer meter. Want de netwerk beheerders kunnen wel goed omgaan met deze persoonlijke informatie. Het blijkt dat de energiebedrijven minder nauwkeurig zijn in het delen van deze persoonlijke details. In het programma laat journalist Jaap Meijers zien dat je eenvoudig de gegevens van een ander kan bekijken. Want de aanbieders van speciale apps geven vrij snel toegang tot persoonlijke gegevens zonder voldoende controle. Zo kan je dus vrij makkelijk de gegevens van andere uitlezen. Hierbij krijg je toegang tot het energieverbruik. Op basis van deze informatie kun je dan wel een profiel opbouwen per huishouden. De branche organisatie laat weten dat het extra maatregelen heeft genomen. Aanbieders van deze apps en websites moeten controleren of de aanvrager daadwerkelijk op het aangegeven adres woont.
Minder goed uit met zonnepaneel?
In het programma worden ook bezitters van zonnepanelen aan het woord gelaten. Zij spreken de angst uit dat een slimme meter minder voordeel zal opleveren bij het terug leveren van stroom. De oude vertrouwde meters draaien terug als de zonnepanelen meer stroom opleveren dan er in huis verbruikt wordt. Tot 2020 kunnen de eigenaren er van uit gaan dat ze geen nadeel zullen ondervinden met slimme meters in combinatie met zonnepanelen.
Privacy risico slimme energiemeter
Eerder dit jaar werd al aandacht besteed aan het privacy risico bij de slimme meter. In principe mogen de netwerk beheerders maar een paar keer per jaar de meters uitlezen. Het gaat bij het privacy issue vooral om de detail informatie. Waarbij gegevens per 15 minuten worden uitgelezen. Je moet zelf toestemming geven aan de apps om rechtstreeks de gegevens van je slimme meter uit te lezen.