Stilleggen Duitse kerncentrales leidt tot 25 miljoen ton extra CO2 uitstoot en kost Nederland minstens 1 miljard euro. Direct na de bekendmaking van Bondskanselier Merkel dat Duitsland zeven kerncentrales stillegt, is de energieprijs op de groothandelsmarkt voor energie (APX-ENDEX) fors gestegen. De zeven centrales die uit bedrijf gaan, wekken per jaar 56 terawattuur op: de helft van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Door het tekort dat hierdoor op de stroommarkt ontstaat, stijgen de energieprijzen voor alle consumenten en bedrijven. Bovendien gaat de CO2-uitstoot fors omhoog doordat kolen- en gascentrales het tekort zullen opvangen.
“Het gat dat het stilleggen van deze centrales slaat in de Duitse energieopwekking, zal vooral worden opgevuld met centrales op kolen en gas. Hierdoor zal een extra CO2-uitstoot van zes miljoen ton ontstaan, als de centrales inderdaad maar drie maanden dichtgaan”, zegt Sjef Peeraer, directeur van Atoomstroom. “Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van zeven miljoen personenauto’s in diezelfde periode”, aldus Peeraer. Op jaarbasis zou het gaan om 25 miljoen ton CO2.
Prijsstijging van gas en elektra Door de daling van het aanbod loopt de prijs op de stroommarkt op. Maar ook de prijs voor gas stijgt, omdat de vraag naar gas voor elektriciteitsopwekking zal toenemen. Voor consumenten en bedrijven heeft de beslissing van Merkel dus directe gevolgen. Een te verwachten stijging van de elektriciteitsprijs van vijf euro per MWh leidt tot een kostenstijging van circa vijfhonderd miljoen euro per jaar in Nederland bij een totaal verbruik van 110 miljoen MWh. Voor gasprijzen betekent een te verwachten stijging van twee eurocent per kubieke meter een totale kostenstijging van achthonderd miljoen euro op jaarbasis bij een totaal landelijk verbruik van circa veertig miljard kubieke meter gas. In Duitsland zullen de financiële gevolgen een veelvoud bedragen.
Extra CO2-uitstoot Het tekort aan energie dat ontstaat door sluiting van de Duitse kerncentrales, moet worden opgevangen door energie die afkomstig is uit kolen- en gascentrales. Deze kolen- en gascentrales worden momenteel opgestart en hebben als nadelig effect dat ze CO2 uitstoten en een hogere variabele kostprijs hebben. Atoomstroom heeft berekend dat het inzetten van gascentrales in plaats van de zeven Duitse kerncentrales een extra hoeveelheid CO2-uitstoot oplevert van 25 miljoen ton op jaarbasis*. Dit staat gelijk aan: de CO2-uitstoot van zeven miljoen personenauto’s, de CO2-besparing van tienduizend windmolens van 2,5 MW op land of het elektriciteitsverbruik van 15 miljoen huishoudens (3,6 MWh per gezin per jaar jaar). (Bron: Persbericht Atoomstroom)
Geef een reactie